Lekkie muffinki dyniowe - korzenne,
wilgotne, długo świeże. W smaku niektórym trochę przypominają ciasto marchewkowe. Do tego przepisu wykorzystuję surową dynię, nie piekę jej wcześniej, tylko trę na tarce. Dzięki temu zaoszczędzam sporo czasu, a muffinki wychodzą równie pyszne. Pastę daktylową (zblendowane daktyle) możecie zastąpić miodem lub syropem klonowym.
Składniki na 12 muffinek:
500g surowej dyni
2 jajka
5 łyżek mąki gryczanej
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
10 suszonych daktyli
Przygotowanie:
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 min.
Po tym czasie wodę odlej, a daktyle zmiksuj na pastę. Dynię obierz i
zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do dyni dodaj daktyle, olej
kokosowy, miód, wbij jajka. Wymieszaj. W drugim naczyniu wymieszaj mąkę,
sodę i cynamon.
Suche składniki wsyp do masy dyniowej. Wymieszaj. Masa
będzie dosyć płynna (wilgotność zależy od rodzaju dyni). Przełóż ją do foremek na muffinki. Babeczki dużo nie rosną, dlatego ja nakładam po dwie łyżki masy na jedną foremkę.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 min - do
suchego patyczka. Podawaj po wystudzeniu.
mniam, porywam jedną!
OdpowiedzUsuńproszę bardzo, częstuj się :)
Usuńeno jadłam takie ale z cukrem.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
www.natalia-i-jej-świat.pl
pora spróbować bez cukru :D
UsuńDyni i muffinek nigdy dosyć, uwielbiam takie małe co nieco :)
OdpowiedzUsuń:) Małe co nieco do zabrania w drogę i zjedzenia kiedy tylko najdzie ochota :)
UsuńJak one pysznie wyglądają :-) częstuję się :-)
OdpowiedzUsuńbardzo proszę :)
UsuńBardzo ładnie wyglądaja robią smaczka
OdpowiedzUsuńhttps://pradlo.pl/
Proste i szybkie do wykonania - takie przepisy lubię. Super.
OdpowiedzUsuń